nederlanderblijven.com

Nederlands paspoort aanvragen

 • Voor de eerste aanvraag van een Nederlands paspoort voor een kind, geboren in Amerika, met tenminste 1 Nederlandse ouder begin bij stap 1.
 • Voor het verlengen van een Nederlands paspoort, begin bij stap 6.

  1. Birth certificate (geboortebewijs)

  In de meeste ziekenhuizen krijg je na de bevalling een formulier voor het aanvragen van het 'birth certificate'. Na ongeveer een maand kunnen copieen worden aangeschaft bij het Office of Vital Records (Birth Registry), vlakbij het gemeentehuis (city hall). [Tip: Koop er twee en vraag met de ene direct het Amerikaanse paspoort aan, terwijl je met de andere stap 2 en 3 uitvoert.]

  2. Signature verification of birth certificate

  Laat de handtekening op het 'birth certificate' authoriseren bij het Office of The County Clerk in het gemeentehuis. Hierbij wordt er een papier aan het 'birth certificate' geniet waarop de handtekening van de lokale 'health registrar' wordt geauthoriseerd.

  3. Apostille

  Om het 'birth certificate' te laten legaliseren voor de Nederlandse wet, moet een apostille aangevraagd worden bij California Secretary of State. Dit kan niet meer in persoon, maar moet per post aan dit adres. Vergeet niet om er een brief bij te doen waarin staat dat je het voor het Nederlands paspoort nodig hebt en een check van $20.- aan Secretary of State. Er wordt aangeraden om een "self-addressed evelop" mee te sturen.
  (Er wordt een derde formulier aan het 'birth certificate' geniet, en een stempel over de 3 formulieren geplaatst)

  4. Social Security Number (Amerikaans sofinummer)

  Op hetzelfde formulier voor de aanvraag van het geboortebewijs (in het ziekenhuis) kan men kiezen voor opsturen van de 'social security card'. Hiermee krijgt men het 'social security number' van de baby binnen 6 weken automatisch thuis gestuurd.
  Je kunt het ook later zelf aanvragen bij 1 van de Social Security Offices in San Francisco:

  1098 Valencia St - (415) 643-3998
  560 Kearny St - (415) 705-1500
  939 Market St - (415) 744-5776
  1405 Fillmore St - (415) 556-7354
  301 Howard St - (415) 744-3080

  5. Amerikaans paspoort

  Zodra men in bezit van een 'birth certificate' van de baby is, kan het U.S. paspoort aangevraagd worden. Dit kan bij de meeste postkantoren in San Francisco, of op het gemeentehuis bij het 'Office of the Treasurer & Tax Collector'. Een complete lijst van benodigdheden staat op de site van U.S. Department of State. In het kort:

  • Aanwezigheid van baby met beide ouders
  • 'Birth certificate' met namen van beide ouders erop
  • Geldig paspoort of U.S. rijbewijs van beide ouders
  • Twee pasfoto's van de baby met open ogen op witte achtergrond. [Tip: neem zelf een digitale foto van de baby liggend op een wit laken met zo min mogelijk schaduw en knip de print op maat (2x2 inch)]

  6. Afspraak met Consulaat

  Maak een afspraak met het Nederlands Consulaat in San Francisco online. Voor een overzicht van benodigde documenten, formulieren en volgende stappen, bezoek deze site voor paspoort vernieuwen volwassenen, en deze site voor minderjarigen.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

  Pasfoto's & Shipping Labels

  Voor pasfoto's in het juiste formaat en shipping labels (voor thuisbezorging van paspoort) kun je terecht bij:
  UnionPostSF, Inc. op 237 Kearny Street [map], maandag-vrijdag 9-18:00u, Tel: 415-593-0330  415-593-0330
  Website: www.unionpostsf.com

  Het kan ook nog bij Express Photo & Video in San Mateo (vanaf 10 uur 's ochtends open).